PORADA Z CYKLU ZDROWIE : UWAGA ! GRYPA !

21.02.2017

 

 

!!!

 

 

UWAŻAJ

NA

GRYPĘ

i PRZEZIĘBIENIA

 

ROBIMY ANTYGRYPINĘ

 

Ta prosta mikstura jest w stanie pokonać infekcję w kilka dni. A przy tym bardzo dobrze smakuje!

ANTYGRYPINA to połączenie kilku łatwo dostępnych składników: cytrusów, miodu i imbiru. Każdy z nich    od wieków cieszy się dużą popularnością w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i grypę.

Imbir i miód działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie, cyutrusy dostarczają dużą dawkę witaminy C.          W połączeniu tworzą pastę, która zadziała niczym antybiotyk, o ile sięgnięmy po nią z chwilą pojawienia się pierwszych objawów infekcji. Delikatnie rozgrzewa i rozrzedza śluz zalegający w drogach oddechowych, łagodząc kaszel i katar.

By przygotować antygrypinę, potrzebne są następujące składniki:

4 pomarańcze,

3 cytryny,

4 cm imbiru,

pół litra miodu płynnego.

Cytrusy bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, wykorzystując do tego celu szczoteczkę. Kroimy je na mniejsze kawałki, usuwając wszystkie pestki. Imbir obieramy ze skórki i siekamy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane składniki miksujemy. Gdy mikstura będzie mieć konsystencję dżemu, wlewamy ją do słoików        i zalewamy miodem.

ANTYGRYPINĘ jeść może cała rodzina. Cytrusowy specyfik można jeść solo, dodawać  do herbaty, a nawet do naleśników czy placków. Słoik z miksturą przechowujemy   w lodówce.

 

 

!!! Z D R Ó W K A !!!