PORADA Z CYKLU ZDROWIE : LEKARSTWA

20.01.2017

Zażywamy leki. Coraz więcej, coraz częściej. Na złe samopoczucie, niedyspozycje, choroby. Reklamy przeróżnych medykamentów zalewają nas agresywnie z radia i telewizji. Od lekarza nie wychodzimy bez gęsto zapisanego druku recepty. Kupujemy i połykamy. Trzeba jednak  uwazać żeby lek był właściwy dla nas, skuteczny i dobrze wchłaniany. Trochę informacji na ten temat w poniższym artykuliku.

Z czym nie wolno łączyć leków?

Łykamy leki i jesteśmy przekonani, że pomogą. Nie spodziewamy się, że gdy popijemy je herbatą albo oranżadą i zjemy produkty bogate w błonnik, skutek może być odwrotny. Jakich produktów spożywczych nie wolno łączyć z medykamentami?

Składniki zawarte w spożywanych produktach wpływają na wchłanianie leków. Mogą zmniejszać ich działanie, a nawet przynieść negatywne skutki zdrowotne. Niektóre substancje zawarte w pokarmach mogą zmieniać właściwości składników aktywnych leku. Zanim więc połknięmy tabletkę, sprawdźmy, w jakie reakcje może wchodzić z pożywieniem.

Mleko, sery – uwaga na wapń

Pokarmy, które mają w swoim składzie wapń, mogą obniżyć, a nawet zablokować, wchłanianie substancji aktywnych farmaceutyków. Tak może się zdarzyć, gdy na zakażenia górnych dróg oddechowych i w chorobach układu moczowego stosujemy atnybiotyki z grupy tetracyklin.

Jeśli bierzemy antybiotyki, unikajmy nabiału (serów, mleka).Popijanie leku jogurtem czy kefirem może zmniejszyć jego działanie nawet o połowę.

Jeżeli łykamy preparaty na osteroporozę i pijemy produkty mleczne, to środek leczniczy jest w całości wydalany z organizmu. Przy lekach stosowanych w chorobie refluksowej również powinniśmy unikać nabiału.

W trakcie zażywania leków, które wchodzą w interakcje z wapniem, nie powinniśmy również przyjmować suplementów zawierających ten składnik mineralny.

 

Posiłki z błonnikiem nie zawsze zdrowe

Błonnik, który ma wiele właściwości zdrowotnych i chroni przed miażdżycą, nie jest polecany, gdy zażywamy leki zalecane w chorobach układu krążenia, w schorzeniach neurologicznych czy zaburzeniach nastroju.

Posiłki z dużą zawartością błonnika obniżają wchłanianie trójpierścieniowych leków antydepresyjnych.

Błonnik osłabia też przyswajanie wapnia, żelaza, magnezu, cynku, a także witamin A, D i z grupy B. Powinniśmy zatem unikać grochu, płatków zbożowych, pieczywa razowego, brązowego ryżu.

Podobnie jest, gdy zażywamy produkty bogate w węglowodany. Mogą osłabić działanie antybiotyków i leków przeciwwirusowych.

Tyramina w bananach i szybki wzrost ciśnienia

Pokarmy, takie jak figi, przejrzałe banany, wędzone ryby, pasztety, czekolada i sery typu mozzarella czy brie, zawierają tyraminę. W połączeniu z niektórymi lekami, np. z inhibitorami monoaminooksydazy (MAO) stosowanymi w leczeniu depresji oraz niektórymi lekami przeciwgruźliczym, powoduje szybki skok ciśnienia krwi, bóle i zawroty głowy oraz pobudzenie psychoruchowe.

Nie powinniśmy łączyć także leków rozrzedzających krew (stosowanych w miażdżycy i innych chorobach krążenia) z zielonymi warzywami, w szczególności z brokułami.

 

Ostrożnie z tłustymi mięsami

Niekorzystne jest połączenie teofiliny (stosowanej w astmie oskrzelowej i przewlekłej obturacyjnej chorobie płuc) z tłuszczami. Chorzy mogą dostać arytmii serca i odczuwać bóle głowy.

Ograniczmy tłuszcze również wtedy, gdy łykamy leki antydepresyjne. Może to wywołać zaburzenia snu. Podczas terapii niewskazane jest spożywanie smażonych potraw, mięs i tłustych ryb, takich jak makrela czy węgorz.

Popijamy tylko wodą

Lekarze i farmaceuci przypominają, że leki powinniśmy popijać tylko wodą. Jednak pozostaje to jedynie medycznym zaleceniem. Farmaceutyki lubimy popijać herbatą, gazowanymi napojami, sokami. Co się dzieje, gdy popijamy leki mocną herbatą albo kawą?

Garbniki zawarte w tych napojach zmieniają właściwości leków. Nie są one wtedy wchłaniane z przewodu pokarmowego. Szczególne dotyczy to tych leków, w których wystepuje magnez, lit, wapń.

Nie wolno popijać leków ziołami. Wiele z nich wchodzi w niebezpieczne reakcje z substancjami czynnymi.

Uważać trzeba również na soki. Większość soków owocowowych, z pomarańczy, grejpfrutów, jabłek czy pomelo blokują aktywność leku.

 

Co zrobić, by leki prawidłowo się wchłaniały?

Stosować należy się do zaleceń od producenta - na ulotkach są czytelne informacje. Dowiemy się z nich, kiedy można przyjmować lek, w jakich porach oraz czy można je łączyć z różnymi produktami spożywczymi czy napojami.